Verspaningen

Verspanen is de term voor alle vormen van materiaalbewerking. Enkele voorbeelden van verspanende bewerkingen zijn frezen, tappen, draaien, vijlen, boren, zagen en slijpen.

Hierbij uitleg van wat wij onder andere toepassen bij Klein Klouwenberg Boon.

Wat is frezen?

Frezen is een verspanende bewerking waarbij met gebruik van roterend gereedschap, de frees, het materiaal wordt verwijderd. Hierdoor kan het materiaal asymmetrisch worden bewerkt. Bij freesmachines wordt ook wel gesproken over bijvoorbeeld 3-assige uitvoering. Dus hoe meer assen, hoe meer bewerkingen er tijdens één opspanning gedaan kan worden.  Bij een 4 of 5-assige freesbank kan naast de XYZ-as beweging ook het ingeklemde product kantelen.

Wat is draaien?

Draaien is een verspaningstechniek waarbij het product ronddraait en daarmee de snijbeweging uitvoert. De beweging in langsrichting en dwarsrichting wordt uitgevoerd door de beitel. Dit vraagt van de draaiers veel kennis; waarbij zowel de gereedschapskeuze als materiaalkennis bepalend zijn voor de kwaliteit van het resultaat.

Wat is boren?

Boren is een verspaningstechniek waarbij een rond gat in een product wordt gemaakt met behulp van een boor. De bewerking wordt uitgevoerd met behulp van een boormachine. Wanneer de draaibank wordt gebruik voert het gereedschap wel de beweging van het product uit, maar niet de rotatie. Het product draait dan rond.

Contact

Klein Klouwenberg Boon (KKB)
Handelspark “De Weteringen”
Maagdenburgstraat 32a
7421 ZD Deventer

t +31(0)570 61 28 57
info@klein-klouwenberg.nl